Vajas vágott zsemle
PRÉMIUM »Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- 3 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl víz
- 12 dkg vaj
Elkészítés
- Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
- Közben a lisztben elkeverjük a sót és elmorzsolunk 4 dkg vajat.
- Hozzá öntjük az élesztős tejet és összegyúrjuk. Közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet.
- Könnyű, kissé lágy tésztát kapunk. Amikor már szép egynemű, ruganyos, letakarjuk és kb. 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát kiborítjuk, 1-2 mozdulattal finoman átgyúrjuk, 8 részre osztjuk és egyenként gombócokat formázunk belőlük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és ismét letakarva 15 percig kelesztjük a zsemléket.
- A sütőt bekapcsoljuk és 200 fokra melegítjük.
- A megkelt zsemléket egy éles késsel középen hosszában bemetszünk és és mindegyikbe 1-1 dkg hideg vajszeletet dugunk.
- Kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Receptjellemzők
Receptek: Zsemle receptek
Menüsor: Reggeli ötletek, Uzsonna ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Középhaladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Menüsor: Reggeli ötletek, Uzsonna ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Középhaladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek