Oldal kiválasztása

Kovászos gyökérkenyér friss kovászból

PRÉMIUM »
Kovászos gyökérkenyér friss kovászból
Előkészítés: 20 minutes
Sütés / Főzés: 25 minutes
Pihenő: 5 hours 15 minutes
Összesen: 6 hours
Adag: 2 kenyér

Hozzávalók

Kenyér hozzávalói:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt pl: tönköly liszt
  • 10 dkg sima liszt BL 55
  • 2 teáskanál
  • 3 evőkanál joghurt
  • 2 evőkanál olaj

Kovász hozzávalói:

  • 30 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl víz

📖 Ajánlot olvasnivaló: Olvasd el a Hatékony bevásárlás: A tökéletes bevásárlólista készítése című bejegyzést, hogy megtanuld az időtakarékos és költséghatékony bevásárlás módszereit!

Elkészítés

Kovász elkésztése:

  • Az élesztőt morzsoljuk a lisztben, hozzá öntjük a vizet és csomómentesen elkeverjük.
  • Letakarjuk és érni hagyjuk. Nyáron ez kb. 4 óra, télen 6 óra.
    Kovász

Gyökérkenyér elkészítése:

  • A kovászhoz adjuk a kétféle lisztet, a sót, a joghurtot és az olajat.
    Összekeverjük, begyúrjuk, alaposan kidolgozzuk.
  • Ezután letakarva 30 percig kelesztjük
  • A megkelt tésztát lisztezett felületen enyhén ágyúrjuk és 2 részre osztjuk.
  • Majd cipókat formázunk és letakarva 15 percig pihentetjük.
  • A cipókat egyenként rúddá sodorjuk és a két végét fogva ellentétes irányban megcsavarjuk, mintha vizes ruhát csavarnánk ki.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kenyereket és letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
  • Közben 200 fokra előmelegítjük a sütőt és a gyökérkenyereket ropogósra sütjük.

💡 Praktikus tipp:
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a heti menüt, nézd meg a HomeFoods étkészletszervezési szolgáltatását! Segít megtervezni és összeállítani a heti étrendeket, akár meg is rendelheted a szükséges alapanyagokat!