Kovászos gyökérkenyér friss kovászból
PRÉMIUM »
Hozzávalók
Kenyér hozzávalói:
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt pl: tönköly liszt
- 10 dkg sima liszt BL 55
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál joghurt
- 2 evőkanál olaj
Kovász hozzávalói:
- 30 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 3 dl víz
Elkészítés
Kovász elkésztése:
- Az élesztőt morzsoljuk a lisztben, hozzá öntjük a vizet és csomómentesen elkeverjük.
- Letakarjuk és érni hagyjuk. Nyáron ez kb. 4 óra, télen 6 óra.
Gyökérkenyér elkészítése:
- A kovászhoz adjuk a kétféle lisztet, a sót, a joghurtot és az olajat.Összekeverjük, begyúrjuk, alaposan kidolgozzuk.
- Ezután letakarva 30 percig kelesztjük
- A megkelt tésztát lisztezett felületen enyhén ágyúrjuk és 2 részre osztjuk.
- Majd cipókat formázunk és letakarva 15 percig pihentetjük.
- A cipókat egyenként rúddá sodorjuk és a két végét fogva ellentétes irányban megcsavarjuk, mintha vizes ruhát csavarnánk ki.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kenyereket és letakarva újabb 30 percig kelesztjük.
- Közben 200 fokra előmelegítjük a sütőt és a gyökérkenyereket ropogósra sütjük.
Receptjellemzők
Receptek: Kenyér receptek
Menüsor: Reggeli ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Középhaladó ételek
Étrend: Vegán ételek
Menüsor: Reggeli ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Középhaladó ételek
Étrend: Vegán ételek