Oldal kiválasztása

Császárzsemle házilag

PRÉMIUM »
Császárzsemle házilag
Előkészítés: 40 minutes
Sütés / Főzés: 20 minutes
Kelesztés: 1 hour 15 minutes
Összesen: 2 hours 15 minutes
Adag: 9 darab

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 teáskanál
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál egész mák a szóráshoz

📖 Ajánlot olvasnivaló: Olvasd el a Hatékony bevásárlás: A tökéletes bevásárlólista készítése című bejegyzést, hogy megtanuld az időtakarékos és költséghatékony bevásárlás módszereit!

Elkészítés

  • A lisztben elkeverjük a sót, a vajat, belemorzsoljuk az élesztőt.
  • Fokozatosan ráöntjük a nem hideg tejet, a vizet és összegyúrjuk. (Nem kell annyira kidagasztani, mint a kalácsot.)
  • Ha a tészta elválik a táltól és a kezünkről, akkor letakarva megkelesztjük (kb. 40 perc).
  • A megkelt tésztát kiborítjuk, 1-2 mozdulattal átgyúrjuk és 9 egyenlő részre osztjuk amikből gombócokat formázunk és 15 percig pihentetjük.

Ezután jön a császárzsemle formázása:

  • A gombócokból egyenként kb. 30 cm-es rudat sodrunk, ⅓ - ⅔ résznél a hosszabbik részt a bal kezünk 4 ujja köré tekerünk (hüvelykujjunk szabadon marad).
    1. lépés
  • Az ujjainkat elvéve az ott keletkezett lyukon hátulról 2-szer áttekerjük.
    3. lépés
  • A “hurka” eddig nem használt rövidebb végét felülről a zsemle közepébe dugjuk.
    4. lépés
  • A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és fél óráig kelesztjük.
  • Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A császárzsemléket vízzel lekenjük és mákkal megszórjuk, majd kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.

💡 Praktikus tipp:
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a heti menüt, nézd meg a HomeFoods étkészletszervezési szolgáltatását! Segít megtervezni és összeállítani a heti étrendeket, akár meg is rendelheted a szükséges alapanyagokat!