Császárzsemle házilag
PRÉMIUM »
Hozzávalók
- 70 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 teáskanál só
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 2 evőkanál egész mák a szóráshoz
Elkészítés
- A lisztben elkeverjük a sót, a vajat, belemorzsoljuk az élesztőt.
- Fokozatosan ráöntjük a nem hideg tejet, a vizet és összegyúrjuk. (Nem kell annyira kidagasztani, mint a kalácsot.)
- Ha a tészta elválik a táltól és a kezünkről, akkor letakarva megkelesztjük (kb. 40 perc).
- A megkelt tésztát kiborítjuk, 1-2 mozdulattal átgyúrjuk és 9 egyenlő részre osztjuk amikből gombócokat formázunk és 15 percig pihentetjük.
Ezután jön a császárzsemle formázása:
- A gombócokból egyenként kb. 30 cm-es rudat sodrunk, ⅓ - ⅔ résznél a hosszabbik részt a bal kezünk 4 ujja köré tekerünk (hüvelykujjunk szabadon marad).
- Az ujjainkat elvéve az ott keletkezett lyukon hátulról 2-szer áttekerjük.
- A “hurka” eddig nem használt rövidebb végét felülről a zsemle közepébe dugjuk.
- A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és fél óráig kelesztjük.
- Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A császárzsemléket vízzel lekenjük és mákkal megszórjuk, majd kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Receptjellemzők
Receptek: Péksütemények, Zsemle receptek
Menüsor: Reggeli ötletek, Uzsonna ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Konyha: Osztrák konyha
Menüsor: Reggeli ötletek, Uzsonna ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Konyha: Osztrák konyha