Leveles tepertős pogácsa
PRÉMIUM »Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 0,5 dl fehérbor (száraz)
- 2 evőkanál tejföl
- 1 db tojás + 1 a kenéshez
- 5 dkg zsír
- 30 dkg tepertő (ledarálva)
- bors
Elkészítés
- A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a bort és a felhabosodott élesztős tejet.Alaposan összegyúrjuk, közben beledolgozzuk a zsírt is.
- Lágy tésztát kapunk, amit letakarunk és 20 percig kelesztjük.
- A tepertőt megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.(A borsot ne sajnáljuk, ez a tepertős pogácsa bőven elbírja a borsot.)
- A megkelt pogácsatésztát lisztezett felületre kiborítjuk, vékonyra kinyújtjuk és a tepertőkrémmel megkenjük.
Ezután a pogácsatésztát meghajtogatjuk:
- A tészta alsó felét középre hajtjuk, erre hajtjuk a felső részt, majd a két szélső felét. Egy szép dombot kapunk.
- Ezt letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Fél óra múlva újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, 30 percig kelesztjük.
Jön az utolsó nyújtás:
- Ez már ne legyen vékony (kb. 2-3 cm).
- Éles kés hegyével berácsozzuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt. Amíg bemelegszik (kb. 10 perc) még kelnek egyet a leveles tepertős pogácsák, ezalatt megkenjük felvert tojással.
- Végül 15 perc alatt pirosra sütjük.
Receptjellemzők
Receptek: Egytálételek, Kelt tésztás receptek, Péksütemények, Pogácsák
Menüsor: Tízórai ötletek, Uzsonna ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Húsos ételek
Konyha: Magyar konyha
Menüsor: Tízórai ötletek, Uzsonna ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Húsos ételek
Konyha: Magyar konyha