Oldal kiválasztása

Szilvával töltött fonott kalács

PRÉMIUM »
Szilvával töltött fonott kalács
Előkészítés: 20 minutes
Sütés / Főzés: 40 minutes
Kelesztés: 1 hour 20 minutes
Összesen: 2 hours 20 minutes
Adag: 1 kalács

Hozzávalók

Kalácstészta hozzávalói:

  • 55 dkg sima liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárga + 1 tojás a kenéshez
  • 3,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 evőkanál olaj

Szilvás töltelék hozzávalói:

  • 8 db szilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

📖 Ajánlot olvasnivaló: Olvasd el a Hatékony bevásárlás: A tökéletes bevásárlólista készítése című bejegyzést, hogy megtanuld az időtakarékos és költséghatékony bevásárlás módszereit!

Elkészítés

  • A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  • A kétféle lisztben elkeverjük a kétféle cukrot. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az élesztős tejet.
  • Kezdjük összegyúrni a tésztát, amihez fokozatosan adagoljuk az olvasztott, nem forró vajat.
  • Amikor összeállt a tészta elkezdjük bedagasztani:
    Erőteljes mozdulatokkal alulról húzgáljuk felfelé, hogy minél több levegőt juttassunk bele. Ez kb. 8-10 perces folyamat. (Az olaj hozzáadása segítheti a dagasztást.)
  • Amikor szép sima, fényes a tészta, letakarjuk és megkelesztjük.
  • Kb. 35-45 perc múlva újra átgyúrjuk, de most már finomabb mozdulatokkal.
  • Majd újra leetakarjuk és kelesztjük kb. 20 percet.
  • A tésztát ezután lisztezett felületre borítjuk és 3 részre osztjuk, amiket cipókká formálunk és félre tesszük, míg a szilvákat előkészítjük.
  • A megmosott szilvákból eltávolítjk a magokat, felkockázzuk, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, összekeverjük.
  • Egy cipót téglalap alakúra nyújtunk és középső részére halmozzuk a szilva felét, majd feltekerjük.
  • Így járunk el a másik két cipóval is, de az utolsóba nem teszünk szilvát.
  • Hármas fonással összeállítjuk a kalácsot és sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük.
  • A sütő bekapcsoljuk 170 fokra, és míg bemelegszik, ismét megkel a kalácsunk.
  • Sütés előtt megkenjük a felvert tojással, majd 40 perc alatt készre sütjük.

💡 Praktikus tipp:
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a heti menüt, nézd meg a HomeFoods étkészletszervezési szolgáltatását! Segít megtervezni és összeállítani a heti étrendeket, akár meg is rendelheted a szükséges alapanyagokat!