Szilvával töltött fonott kalács
PRÉMIUM »Hozzávalók
Kalácstészta hozzávalói:
- 55 dkg sima liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárga + 1 tojás a kenéshez
- 3,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 evőkanál olaj
Szilvás töltelék hozzávalói:
- 8 db szilva
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés
- A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
- A kétféle lisztben elkeverjük a kétféle cukrot. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az élesztős tejet.
- Kezdjük összegyúrni a tésztát, amihez fokozatosan adagoljuk az olvasztott, nem forró vajat.
- Amikor összeállt a tészta elkezdjük bedagasztani:Erőteljes mozdulatokkal alulról húzgáljuk felfelé, hogy minél több levegőt juttassunk bele. Ez kb. 8-10 perces folyamat. (Az olaj hozzáadása segítheti a dagasztást.)
- Amikor szép sima, fényes a tészta, letakarjuk és megkelesztjük.
- Kb. 35-45 perc múlva újra átgyúrjuk, de most már finomabb mozdulatokkal.
- Majd újra leetakarjuk és kelesztjük kb. 20 percet.
- A tésztát ezután lisztezett felületre borítjuk és 3 részre osztjuk, amiket cipókká formálunk és félre tesszük, míg a szilvákat előkészítjük.
- A megmosott szilvákból eltávolítjk a magokat, felkockázzuk, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, összekeverjük.
- Egy cipót téglalap alakúra nyújtunk és középső részére halmozzuk a szilva felét, majd feltekerjük.
- Így járunk el a másik két cipóval is, de az utolsóba nem teszünk szilvát.
- Hármas fonással összeállítjuk a kalácsot és sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük.
- A sütő bekapcsoljuk 170 fokra, és míg bemelegszik, ismét megkel a kalácsunk.
- Sütés előtt megkenjük a felvert tojással, majd 40 perc alatt készre sütjük.
Receptjellemzők
Receptek: Kalács receptek, Kelt tésztás receptek
Menüsor: Desszert ötletek, Reggeli ötletek, Tízórai ötletek, Uzsonna ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Évszak: Nyári ételek, Őszi ételek
Menüsor: Desszert ötletek, Reggeli ötletek, Tízórai ötletek, Uzsonna ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Évszak: Nyári ételek, Őszi ételek