Oldal kiválasztása

Kakaós csavart kalács

PRÉMIUM »
Kakaós csavart kalács
Előkészítés: 15 minutes
Sütés / Főzés: 20 minutes
Pihenő: 1 hour 5 minutes
Összesen: 1 hour 40 minutes
Adag: 16 darab

Hozzávalók

Kalács tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2-3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj olvasztott

Kakaós töltelék:

  • 5 dkg vaj olvasztott
  • 2 evőkanál kakaópor cukrozatlan
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál kardamon (elhagyható)

📖 Ajánlot olvasnivaló: Olvasd el a Hatékony bevásárlás: A tökéletes bevásárlólista készítése című bejegyzést, hogy megtanuld az időtakarékos és költséghatékony bevásárlás módszereit!

Elkészítés

  • A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt.
  • Közben kimérjük a lisztet, a cukrot, beleütjük a tojást.
    Ehhez jön a felfutott élesztő, és elkezdjük összegyúrni, folyamatosan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat és bedagasztjuk.
  • Amikor szép fényes a tészta, nem ragad a tálhoz, akkor kész a dagasztás, meghintjük liszttel, letakarjuk, megkelesztjük.
  • Közben összekeverjük a kakaóport a cukorral, kardamonnal.
  • A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságú téglalap alakúra.
    Gondolatban hosszában elfelezzük, a felénk eső részét megkenjük a vajjal és megszórjuk a cukros kakaóval. Tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk.
  • 16 csíkot vágunk, amiket egyesével megcsavarunk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk.
    Addig újra kelesztjük a csavart kalácsokat, míg a sütő bemelegszik.
  • A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk.
  • A megsült kakaós kalácsokat meglocsoljuk cukros tejjel (3 evőkanál tej, 1 evőkanál cukor) és egy másik tepsivel 10 percre letakarjuk.
    Kakaós csavart kalácsok

💡 Praktikus tipp:
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a heti menüt, nézd meg a HomeFoods étkészletszervezési szolgáltatását! Segít megtervezni és összeállítani a heti étrendeket, akár meg is rendelheted a szükséges alapanyagokat!