Oldal kiválasztása

Fonott lekváros kalács

PRÉMIUM »
Fonott lekváros kalács
Előkészítés: 45 minutes
Sütés / Főzés: 25 minutes
Pihenő: 1 hour
Összesen: 2 hours 10 minutes
Adag: 4 személyre

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 6 evőkanál lekvár

📖 Ajánlot olvasnivaló: Olvasd el a Hatékony bevásárlás: A tökéletes bevásárlólista készítése című bejegyzést, hogy megtanuld az időtakarékos és költséghatékony bevásárlás módszereit!

Elkészítés

  • A langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  • A lisztben elkeverjük a kétféle cukrot, beleütjük a tojást, és hozzáadjuk az élesztős tejet.
  • Összegyúrjuk és az olvasztott vaj fokozatos hozzáadásával bedagasztjuk. (Amennyiben szükséges, adjunk hozzá még tejet.)
  • Könnyű, levegős tésztát kapunk, amit letakarva duplájára kelesztünk.
  • A megkelt kalácstésztát lisztezett felületen finoman átgyúrunk, 3 részre osztunk és egyenként kinyújtunk.
  • A tésztákat 2-2 kanál lekvárral megkenünk és feltekerünk.
  • A lekváros rudakat hármas fonással megfonunk és egy közepes méretű sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk.
  • Addig újra kelesztjük, míg a sütő 180 fokra bemelegszik.
    Fontos, hogy olyan tepsit válasszunk, amit a kalácsunk kitölt. Így felfele fog kelni és nem lesz lapos.
  • Felvert tojással megkenjük a lekváros kalácsot és kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.
    Fonott lekváros kalács

💡 Praktikus tipp:
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a heti menüt, nézd meg a HomeFoods étkészletszervezési szolgáltatását! Segít megtervezni és összeállítani a heti étrendeket, akár meg is rendelheted a szükséges alapanyagokat!