Mákos-diós bejgli sütés
PRÉMIUM »Hozzávalók
Tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
Diós töltelék hozzávalói:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 1 alma reszelve
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- citromhéj
- 1 dl tej
Mákos töltelék hozzávalói:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál búzadara
- 1 alma reszelve
- 5 dkg mazsola
- citromhéj
- 1 dl tej
Elkészítés
- A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A liszten elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot beleütjük az egész tojásokat, a majd a felhabozott élesztős tejet.
- Összegyúrjuk és bedagasztjuk.
- A lágy, selymes fényű tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket:
- A darált diót összekeverjük a cukorral, a zsemlemorzsával, a mazsolával (ez elhagyható).
- Belereszelünk egy kevés citromhéjat és egy egész almát, majd felöntjük annyi tejjel hogy jól összeálljon, de ne legyen folyós.
- Mérsékelt tűzön, sűrű kevergetés mellett pár perc alatt összefőzzük.
- Hasonlóan járunk el a mákos töltelékkel, csak itt zsemlemorzsa helyett búzadarát keverünk bele.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, enyhén átgyúrjuk és 2 részre osztjuk.
- Ezeket egyenként kb. fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük az egyiket a diós, a másikat a mákos töltelékkel.
- A hosszabbik oldalánál feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- Kb. 20 percig újra kelesztjük, majd a tetejét felvert tojással megkenjük.
- 180 fokon 25-30 percig sütjük.
Receptjellemzők
Receptek: Karácsonyi receptek, Sütemények
Menüsor: Desszert ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Évszak: Téli ételek
Menüsor: Desszert ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Évszak: Téli ételek