Oldal kiválasztása

Hajtogatott vajas pogácsa

PRÉMIUM »
Hajtogatott vajas pogácsa
Előkészítés: 35 minutes
Sütés / Főzés: 15 minutes
Kelesztés: 1 hour 40 minutes
Összesen: 2 hours 30 minutes
Adag: 36 darab

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 1 evőkanál
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás

📖 Ajánlot olvasnivaló: Olvasd el a Hatékony bevásárlás: A tökéletes bevásárlólista készítése című bejegyzést, hogy megtanuld az időtakarékos és költséghatékony bevásárlás módszereit!

Elkészítés

  • A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajat, beleütjük a 2 tojás sárgáját és belekanalazzuk a tejfölt. Végül jöhet a felfutott élesztő.
  • Az egészet összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
  • Ezután 30 percig letakarva pihentetjük.
  • A megpihent tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és meghajtogatjuk:
    Mind a négy oldalról egyenként középre hajtjuk a tésztát, majd újabb 30 percig kelesztjük. Ezt a nyújtás, hajtogatás, kelesztés folyamatot még egyszer megismételjük.
  • A következő nyújtáskor a tészta kb. 2 cm vastag legyen, amit éles késsel berácsozunk és pogácsaszaggatóval kiszaggatunk.
  • A vajas pogácsákat kicsit megformázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  • A sütőt 180 fokra bemelegítjük, a pogácsák tetejét kissé felvert tojásfehérjével lekenjük és a pirosra sütjük.

💡 Praktikus tipp:
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a heti menüt, nézd meg a HomeFoods étkészletszervezési szolgáltatását! Segít megtervezni és összeállítani a heti étrendeket, akár meg is rendelheted a szükséges alapanyagokat!