Hajtogatott vajas pogácsa
PRÉMIUM »Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 25 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
Elkészítés
- A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajat, beleütjük a 2 tojás sárgáját és belekanalazzuk a tejfölt. Végül jöhet a felfutott élesztő.
- Az egészet összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
- Ezután 30 percig letakarva pihentetjük.
- A megpihent tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és meghajtogatjuk:Mind a négy oldalról egyenként középre hajtjuk a tésztát, majd újabb 30 percig kelesztjük. Ezt a nyújtás, hajtogatás, kelesztés folyamatot még egyszer megismételjük.
- A következő nyújtáskor a tészta kb. 2 cm vastag legyen, amit éles késsel berácsozunk és pogácsaszaggatóval kiszaggatunk.
- A vajas pogácsákat kicsit megformázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- A sütőt 180 fokra bemelegítjük, a pogácsák tetejét kissé felvert tojásfehérjével lekenjük és a pirosra sütjük.
Receptjellemzők
Receptek: Kelt tésztás receptek, Péksütemények, Pogácsák
Menüsor: Reggeli ötletek, Tízórai ötletek, Uzsonna ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Középhaladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Konyha: Magyar konyha
Menüsor: Reggeli ötletek, Tízórai ötletek, Uzsonna ötletek, Vacsora ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Középhaladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Konyha: Magyar konyha