Oldal kiválasztása

Lekváros-mákos zserbó

PRÉMIUM »
Lekváros-mákos zserbó
Előkészítés: 40 minutes
Sütés / Főzés: 35 minutes
Kelesztés: 45 minutes
Összesen: 2 hours
Adag: 25 szelet

Hozzávalók

Tészta hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 tojás

Töltelék hozzávalói:

  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 30 dkg lekvár

Csokiöntet:

  • 10 dkg csoki
  • 1 evőkanál olaj

📖 Ajánlot olvasnivaló: Olvasd el a Hatékony bevásárlás: A tökéletes bevásárlólista készítése című bejegyzést, hogy megtanuld az időtakarékos és költséghatékony bevásárlás módszereit!

Elkészítés

  • A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. (kb. 6-8 perc)
  • A lisztbe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felhabosodott élesztős tejet, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a puha vajat.
  • Összegyúrjuk, bedagasztjuk. (Ha nagyon lágy a tészta, adjunk még hozzá lisztet.)
  • Letakarva megkelesztjük. (kb. 40 perc)
  • A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, lágyan átgyúrjuk és 3 részre osztjuk, amiket egyenként fogunk kinyújtani.
  • Amikor az első adagot kinyújtottuk, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
  • Megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a cukros mák felével is.
  • Erre tesszük a másodi kinyújtott tésztát, rá a lekvárt és a maradék cukros mákot.
  • Végül az egészet beborítjuk a 3. adag kinyújtott tésztával.
  • Tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk a tetejét tömörítjük a tésztát és 180 fokon megsütjük.
  • Mikor kihűlt a sütink, olvasztott csokival bevonjuk a tetejét.

💡 Praktikus tipp:
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a heti menüt, nézd meg a HomeFoods étkészletszervezési szolgáltatását! Segít megtervezni és összeállítani a heti étrendeket, akár meg is rendelheted a szükséges alapanyagokat!