Kelt ostoros rétes
PRÉMIUM »Hozzávalók
Tészta hozzávalói:
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- 4 evőkanál cukor
- 3 tojássárga
- 3 evőkanál olaj
- 1 tojás a kenéshez
Töltelék krém hozzávalói:
- 25 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 3 evőkanál kakaópor cukrozatlan
- 1 kávéskanál kardamon elhagyható
Elkészítés
- A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
- Mikor már habosra felfutott, beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a maradék cukrot.
- Összegyúrjuk, majd az olaj fokozatos hozzáadásával bedagasztjuk. Ez eltart kb. 8 percig.
- Mikor a karunkban érezzük már a fáradságot, még tegyünk egy pár mozdulatot.
- Akkor lesz jó a tészta, ha szép fényes, kellemes tapintású, könnyű textúrájú.
- Ekkor letakarva duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a krémet. Ehhez alaposan kikeverjük a hozzávalókat.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen óvatosan átgyúrjuk és 6 részre osztjuk, kis gombocokat formázunk belőlük. (Hármas fonással 2 kalácsot készítünk.)
- 10 perc pihentetés után egyenként kinyújtjuk és megkenjük a kakaós krémmel.
- Feltekerjük és megfonjuk a kalácsokat.
- Akkora tepsit válasszunk, hogy a kalácsok kitöltsék.
- Sütőpapírral kibéleljük és a kalácsokat szorosan egymás mellé fektetjük.
- A tetejét felvert tojással megkenjük.
- 180 fokon 35 - 40 perc alatt megsütjük.
Receptjellemzők
Receptek: Kalács receptek, Kelt tésztás receptek
Menüsor: Desszert ötletek, Reggeli ötletek, Tízórai ötletek, Uzsonna ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Konyha: Magyar konyha
Menüsor: Desszert ötletek, Reggeli ötletek, Tízórai ötletek, Uzsonna ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Konyha: Magyar konyha