Házias töltött káposzta
PRÉMIUM »Hozzávalók
- 1 közepes fej savanyú káposzta
- 1,5 kg savanyú apró káposzta
- 1 kg darált hús
- 1 kg oldalas
- 10 dkg rizs
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
Elkészítés
- A fej káposztát leveleire szedjük, a vastag erezetét kivágjuk.
- A töltelékhez a darált húst befűszerezzük sóval, borssal, paprikával, zúzott fokhagymával.
- Beleütjük a tojást és hozzáadjuk a megmosott rizst. Jól összedolgozzuk és gombócokat formázunk belőle.
- A káposztalevelekbe beletesszük a húsgombócokat, összecsomagoljuk (ehhez kell egy kis rutin és kézügyesség).
- Egy nagy fazék aljára apró káposztát rakunk, erre jön az oldalas, újra káposzta, majd a tényleges töltött káposzta. (Jobban elférnek, ha állítva rakosgatjuk őket.)
- A tetejére jön a maradék aprókáposzta.
- Az egészet felöntjük vízzel és fedő alatt lassú tűzön kb. 3 órán át főzzük.
A végén megcsináljuk a rántást
- A felolvasztott zsíron zsemle színűre pirítjuk a lisztet, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel, összekeverjük.
- A rántást a legvégén öntjük a káposztára és végül összeforraljuk.
Receptjellemzők
Receptek: Egytálételek, Karácsonyi receptek
Menüsor: Ebéd ötletek, Főétel ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Húsos ételek, Zöldséges ételek
Konyha: Magyar konyha
Évszak: Téli ételek
Menüsor: Ebéd ötletek, Főétel ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Haladó ételek
Étrend: Húsos ételek, Zöldséges ételek
Konyha: Magyar konyha
Évszak: Téli ételek