Oldal kiválasztása

Félbarna kenyér házilag

PRÉMIUM »
Félbarna kenyér házilag
Előkészítés: 30 minutes
Sütés / Főzés: 50 minutes
Kelesztés: 1 hour 30 minutes
Összesen: 2 hours 50 minutes
Adag: 1 kilós kenyér

Hozzávalók

  • 49 dkg finomliszt
  • 26 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 3 dkg napraforgómag
  • 3 dkg lenmag
  • 2 teáskanál
  • 3 dkg élesztő
  • 470 ml víz

📖 Ajánlot olvasnivaló: Olvasd el a Hatékony bevásárlás: A tökéletes bevásárlólista készítése című bejegyzést, hogy megtanuld az időtakarékos és költséghatékony bevásárlás módszereit!

Elkészítés

  • 2 dl langyos vízben megfuttatjuk az élesztőt.
  • Összekeverjük a kétféle lisztet a sóval és a magokkal.
  • Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, összekavarjuk, jól bedagasztjuk, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet.
  • Kicsit ragacsos tésztát kapunk a kb. 5-6 perces dagasztás után.
  • A kelesztéshez a tálat kissé beolajozzuk és a tésztát letakarva min. 1 órán át kelesztjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, téglalap alakúra lapítjuk és hajtogatni kezdjük:
    A 4 sarkát egyenként középre húzzuk, majd az oldalait is.
  • A kenyeret megfordítjuk és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  • A tetejét meghinthetjük egy fátyolnyi liszttel és pengével vagy éles kés hegyével tetszés szerint bevagdossuk.
  • 220 fokon pirosra sütjük.
    Félbarna kenyér bevagdosva

💡 Praktikus tipp:
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a heti menüt, nézd meg a HomeFoods étkészletszervezési szolgáltatását! Segít megtervezni és összeállítani a heti étrendeket, akár meg is rendelheted a szükséges alapanyagokat!