Oldal kiválasztása

Áfonyalekvár házilag

PRÉMIUM »
Áfonyalekvár házilag
Előkészítés: 2 hours
Dunsztolás: 2 days
Összesen: 2 days 2 hours
Adag: 3 üveg

Hozzávalók

  • 1 kg áfonya
  • 20 dkg cukor
  • 1 db citrom leve

Elkészítés

  • Kezdjük az üvegek előkészítésével, vagyis az üvegeket alaposan elmossuk és sütőben vagy mikróban csírátlanítjuk, majd félre tesszük.
  • Az áfonyát megmossuk, fazékba tesszük. Közepes tűzön elkezdjük főzni, közben villával vagy krumplinyomóval a szemek 60-80%-át összenyomjuk.
  • Alacsonyabb hőfokon tovább főzzük, miközben időnként megkavarjuk. Mikor a még ép szemek is megpuhultak, hozzáadjuk a cukrot és tovább főzzük sűrűbben kavargatva.
  • Amikor a cukor elolvadt és az áfonyalekvárunk is szépen sűrűsödik, beleöntjük az ízlésünknek megfelelő mennyiségű citromlevet.
    További 3-4 percig kevergetjük, majd lehúzzuk a tűzről.
  • Ezután üvegekbe töltjük, 2 réteg celofánnal lezárjuk és száraz dunsztba rakjuk. 2 nap múlva a dunsztból kivesszük és mehetnek a kamrába.
  • Szerencsére mindig van egy kis mennyiség, ami már nem fér bele az üvegbe, amit a család gyorsan el is fogyaszt.

💡 Tipp: Ha szeretnéd előre megtervezni a heti menüt, próbáld ki a HomeFoods étkezéstervezőt! 👉 Főzz-süss könnyedén minden hétre!