Áfonyalekvár házilag
PRÉMIUM »Hozzávalók
- 1 kg áfonya
- 20 dkg cukor
- 1 db citrom leve
Elkészítés
- Kezdjük az üvegek előkészítésével, vagyis az üvegeket alaposan elmossuk és sütőben vagy mikróban csírátlanítjuk, majd félre tesszük.
- Az áfonyát megmossuk, fazékba tesszük. Közepes tűzön elkezdjük főzni, közben villával vagy krumplinyomóval a szemek 60-80%-át összenyomjuk.
- Alacsonyabb hőfokon tovább főzzük, miközben időnként megkavarjuk. Mikor a még ép szemek is megpuhultak, hozzáadjuk a cukrot és tovább főzzük sűrűbben kavargatva.
- Amikor a cukor elolvadt és az áfonyalekvárunk is szépen sűrűsödik, beleöntjük az ízlésünknek megfelelő mennyiségű citromlevet.További 3-4 percig kevergetjük, majd lehúzzuk a tűzről.
- Ezután üvegekbe töltjük, 2 réteg celofánnal lezárjuk és száraz dunsztba rakjuk. 2 nap múlva a dunsztból kivesszük és mehetnek a kamrába.
- Szerencsére mindig van egy kis mennyiség, ami már nem fér bele az üvegbe, amit a család gyorsan el is fogyaszt.
Receptjellemzők
Receptek: Lekvárok
Menüsor: Desszert ötletek, Reggeli ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Egyszerű ételek
Étrend: Vegán ételek
Konyha: Magyar konyha
Évszak: Nyári ételek
Menüsor: Desszert ötletek, Reggeli ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Egyszerű ételek
Étrend: Vegán ételek
Konyha: Magyar konyha
Évszak: Nyári ételek