Házi szilvás gombóc
PRÉMIUM »
Hozzávalók
- 60 dkg krumpli
- 35 dkg liszt
- 2 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- késhegynyi só
- 10 db szilva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
Tészta elkészítése:
- A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk és puhára főzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük, áttörjük és hűlni hagyjuk.
- A hideg, áttört krumplit összegyúrjuk a liszttel, a búzadarával, a tojással és a sóval. (Ha túl ragadós lenne a tészta, akkor tegyünk még hozzá egy kis lisztet.)
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és 20 négyzetre vágjuk.
- Közben felteszünk egy fazék vizet forrni, és az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A szilvás gombócok elkészítése:
- A megmosott szilvákat derékban ketté vágjuk, mindegyikbe teszünk egy kávéskanálnyi fahéjas cukrot és a négyzetek közepére ültetjük.
- A tészta 4 sarkát összefogva gombócokat gömbölyítünk.
- Forrásban lévő vízbe tesszük és megfőzzük.
- Mikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, 2 percet hagyjuk főni.
- Majd szűrő kanállal kiemeljük és a zsemlemorzsában megforgatjuk. (A gombócokat lehet 2 részletben is főzni, ha nincs más lehetőség)
- Fahéjas cukorral meghintve tálalhatjuk a szilvás gombócokat.
Receptjellemzők
Receptek: Szilvás gombóc receptek
Menüsor: Desszert ötletek, Ebéd ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Középhaladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Évszak: Nyári ételek, Őszi ételek
Menüsor: Desszert ötletek, Ebéd ötletek
Elkészítési idő: Ráérős receptek
Nehézség: Középhaladó ételek
Étrend: Vegetáriánus ételek
Évszak: Nyári ételek, Őszi ételek