Házi szilvás gombóc

Házi szilvás gombóc
Előkészítés: 2 hours
Sütés / Főzés: 15 minutes
Összesen: 2 hours 15 minutes
Adag: 20 gombóc
hirdetés

Hozzávalók

  • 60 dkg krumpli
  • 35 dkg liszt
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 tojás
  • késhegynyi
  • 10 db szilva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
hirdetés

Elkészítés

Tészta elkészítése:

  • A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk és puhára főzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük, áttörjük és hűlni hagyjuk.
  • A hideg, áttört krumplit összegyúrjuk a liszttel, a búzadarával, a tojással és a sóval. (Ha túl ragadós lenne a tészta, akkor tegyünk még hozzá egy kis lisztet.)
  • A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és 20 négyzetre vágjuk.
  • Közben felteszünk egy fazék vizet forrni, és az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.

A szilvás gombócok elkészítése:

  • A megmosott szilvákat derékban ketté vágjuk, mindegyikbe teszünk egy kávéskanálnyi fahéjas cukrot és a négyzetek közepére ültetjük.
  • A tészta 4 sarkát összefogva gombócokat gömbölyítünk.
  • Forrásban lévő vízbe tesszük és megfőzzük.
  • Mikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, 2 percet hagyjuk főni.
  • Majd szűrő kanállal kiemeljük és a zsemlemorzsában megforgatjuk. (A gombócokat lehet 2 részletben is főzni, ha nincs más lehetőség)
  • Fahéjas cukorral meghintve tálalhatjuk a szilvás gombócokat.
hirdetés