Belegondoltál már abba, hogy miért nem sikerül időben elkészíteni a vacsorát? Vagy, hogy miért vagy ideges a főzések közben? Minden a tervezésen múlik!
Miért fontos az étkezéstervezés?
Ha nem tervezel előre semmit, akkor nem is lehetsz hatékony a konyhában. Ez igaz az élet többi területére is. A nagy mesterszakácsok is előre kidolgozott tervek alapján készítik el a finomabbnál-finomabb ételeket.
Nézzük meg, hogy pontosan miket nyerhetsz azzal, ha előre tervezel:
- Időt spórolhatsz
- Pénzt spórolhatsz
- Energiát takarítasz meg
- Kevesebb stressz lehet az életedben
Ennyi hasznod lehet, ha egy kicsit előre gondolkozol és egy papírra veted a terveidet. A kérdés most már csak az, hogy…
Milyen időtávra érdemes előretervezni?
Minimum 2-3 napra érdemes előretervezni. Az ideális esetben 1 hét legjobb tervezési időtáv. De az igazán profik képesek 1 hónapra is előretervezni az összes étkezésüket, bevásárlással együtt.
Milyen tervezési eszközökre van szükséged?
Igazából nem sok dologra van szükséged. Csak pár alap eszközre:
- Naptárra, amibe a fogások nevét írod összes és hogy milyen alakalomra készíted el őket.
- Bevásárlólistára, amiben pontosan összeszeded az előre betervezett receptek alapján miket szeretnél vásárolni.
- Receptekre, ezek igazából a legfontosabbak minden a 3 közül.
Tipp:
Ezeket vezetheted egyetlen jegyzetfüzetben, vagy digitális formában a HomeFoods étkezéstervezőjében.
Ahol válogathatsz a HomeFoods receptjei közül, de feltöltheted a saját receptjeidet is. Elmentheted őket különböző gyűjteményekbe és automatikusan bevásárlólistát generálhatasz belőlük.
Időspóroló tippek az étkezéstervezésben
Számtalan időspóroló tipp található meg az interneten. Ezek közül most kiemelek néhányat, amiket már most be tudsz építeni a mindennapi főzésekbe:
- Előkészülés a következő napra – Több dolgot is el lehet készíteni másnapra, ha akkor ne a 0-ról keljen elkezdeni a munkát. Néhány ötlet erre:
- zöldségek feldarabolása
- húsok előkészítése
- pácok, köretek elkészítése
- „Egyszer főzzük, kétszer eszünk” – Ez egy kreatív maradékhasznosítási módszer, amikor egy ételt készítünk el, de azt több napon át esszük.
- Főzz vagy süss egyszerre nagyobb adagokat – Főzz egyszerre nagyobb adagokat, és fagyaszd le a megmaradt adagokat későbbi használatra.
- Használj többfunkciós eszközöket – Például egy jó minőségű robotgép több feladatot is elvégezhet.
- Tervezz „gyors” napokat – Legyen a heti menüben pár olyan recept, ami kb. 1 óra alatt elkészíthető.
„Gyors” napokra gyors receptek
Itt néhány recept ötlet, amiket elkészíthetsz a „gyors” napokon:



